Private Label Gyártás

A Kedo Eurocosmetics Kft. első volt azon hazai gyártók között, amelyek közepes sorozatú finomkozmetikai termékek bérgyártására specializálódott.

A kozmetikai termékek gyártását 1982-ben kezdtük, elsők között Magyarországon az akkor ismert nagy márkák – Caloa, Hélia-D, illetve Fabulon – gyártói mellett. A mai tulajdonosi szerkezettel 2001 óta működik cégünk elsősorban azzal a céllal, hogy a specializált, finomkozmetikai területen – gélek, krémek, krémes tusfürdők és tisztálkodó szerek előállítására – egy olyan méretű üzemet működtessenek, amely közepes sorozatok gyártását szolgálja ki.

Magyarországon jelenleg 100 feletti kozmetikum gyártó céget tartanak nyilván, ebből számos vállalkozás csupán labor méretű cég, ahol alig van gép, illetve kis mennyiségű termékek előállítására alkalmas infrastruktúrával rendelkeznek. Az igazán középméretű gyártónak mondható hazai cégek száma csupán 4-5-re tehető, pedig erre nagy igény van. Azok a márkatulajdonosok, akik nem tudnak tízezres nagyságrendeket értékesíteni a multinacionális kereskedelmi láncokon keresztül, de szeretnék saját termékeiket értékesíteni a hazai illetve külföldi piacokon, ilyen méretű üzemeket keresnek a bérgyártáshoz. Cégünk mind saját termékeket, mind bérben gyártott sajátmárkás termékeket állít elő. A private label gyártás képviseli tevékenységünk nagyobb részét, míg a saját termékek aránya az éves gyártott mennyiség 10-15%-át teszi ki. Ezzel az aránnyal megfelelő stabilitást tudunk biztosítani a cég biztonságos működéséhez, hiszen minden évben 2-3 új private label sorozat indul, és körülbelül ugyanennyi szűnik meg. Két saját – Petra és Cosmedic márkanév alatt forgalmazott – termékcsaláddal vagyunk jelen a hazai és a környező, kelet-európai országok piacain, amelyeket referencia kereskedelmi egységekben, interneten, illetve nagykereskedőkön keresztül értékesítünk.

A Péteriben kialakított gyártócsarnokot 2011-ben elsősorban bérgyártásra hoztuk létre, ahol közepes sorozatokat állítunk elő megrendelőink, a márkatulajdonosok számára. Jelenleg 20-25 private label sorozatot gyártunk, ahol egy sorozat egy márkatulajdonost jelent.
Mind a hazai fogyasztói piac korlátozott felvevőképessége, mind az EU csatlakozással végbement változások szükségszerűvé tették, hogy új piacok felé nyissunk. A 2004-ben meghatározott piacbővítési stratégia 2008-ra teljesedett ki. Ebben az évben mind a saját, mind a private label termékek értékesítése a környező országokon kívül Svédországban, Németországban, Svájcban, Franciaországban, Spanyolországban indult be, illetve az általunk gyártott termékek olyan távoli országokba is eljut, mint az USA, Vietnam, Ausztrália.

Míg az EU csatlakozás előtt nem sikerült a termékeket Romániában vagy Szlovákiában értékesíteni, addig a csatlakozás után az adminisztratív, illetve fizikai határok megszűntével ezek az országok is természetes felvevő piaccá váltak, és ma már arányaiban olyan forgalmat realizálunk, mint Magyarországon. Versenyképességünk nem csak abban nyilvánul meg, hogy az alapításkor közepes sorozatnagyságú üzemben gondolkodtunk, hanem abban is, hogy már a kezdeti időktől nagy hangsúlyt fektettünk a növényi alapú kozmetikumok gyártására. A felhasznált víz – ami a termékek összetevőinek legjelentősebb részét képezi –, illetve az alapanyagok minősége olyan, hogy a szokásosánál kevesebb mennyiségű konzerváló szert kell a termékekbe tenni. Ma már olyan a technológiai hátterünk, amellyel nagyon sok terméknél ki tudtuk küszöbölni a kémiai konzerváló szerek alkalmazását. Ez óriási jelentőségű, mert ezek a termékek kezdettől fogva nem allergizálnak, olyan fogyasztók is tudják használni, akik a drága, gyógyszertárakban kapható termékeket nem tudják megvásárolni.

A Péteri telephelyen 200-tól 50.000 darabos sorozatok gazdaságos gyártására alkalmas gépparkkal rendelkezünk, ahol a sorozatnagyság természetesen függ a végtermék kiszerelésétől. Az üzemben előállított széles termékpaletta több száz alapanyag és kiszerelési egység kombinációjából áll.

Az üzemben havonta átlagosan 10-15 tonna kozmetikai terméket állítunk elő (éves szinten 150-200 tonna mennyiség), ennek közel 70%-a víz, a felhasznált alap és hatóanyagok mennyisége 30-50 tonna.

A termékek nyomon követése biztosított, hiszen az üzem auditált ISO9001 és ISO22716 (kozmetikai GMP) minőségirányítási rendszerrel rendelkezik, valamint a naturkozmetikumok gyártását igazoló NATRUE és ECOCERT audittal.

A kiszerelésben 4db félautomata adagológép, automata tubustöltő gép és 4 féle cimkézőgép dolgozik. Minden gyártott tételt minőségi ellenőrzésnek vetünk alá.